2021. március 8., hétfő

Kunadacs, Kosbor tanösvény és környéke


Kunadacs Kecskeméttől 40 km-re található, kb 1600 lakosú település. A háború előtt mint Peszéradacs létezett, akkor külön vált a két település, Kunpeszér és Kunadacs lett belőlük. A két falu között terül el a Peszéradacsi rét helyenként szigorúan védett területe, és itt található a nemzeti park rákosi vipera génmegőrző területe.

A Kosbor tanösvény a Kunadacs előtt lévő horgásztóval szemben indul, kb 1,7 km hosszú, a Peszéradacsi rétek csak kicsi, déli részét érinti, egy kis temető dombbal a végén.

A Peszéradacsi rétek Kunpeszértől észak-keletre fekvő része ismert túrázó hely, különösen május-júniusban szép, érdemes nézegetni ezt a blogot, szép nyári fotókat készített a szerző.

A tanösvény kezdetét jelző nemzeti parkos tábla.


Az erdei úton elindulva, hamarosan ezt a fura objektumot láttuk meg. Valószínűleg egy nagyon védett és lezárt vadászles.


Az út melletti vizenyős területen még hiába kerestünk virágokat.


Majd kiértünk egy hatalmas rétre, a távolban állattartó telep volt, a legelőket pedig dróttal lekerítették. 



Még az elszáradt füvek barnás színe dominált, de már találtunk sárga tyúktaréjt! 


A tanösvény egy régi temetőhöz vezet, ami egy dombon van, az odavezető út mellett öreg fűzfák, nyárfák, már kezdenek rügyezni!



A temetőben régi és új sírok is voltak, messzire látni innen, de kicsit zavaró volt a sírok között eldobált üveg és műanyag virág, gondozatlanság, sajnos ...





A távolban a Kiskunsági Betyár kúria épülete látható, ez mellett halad el a tanösvény.


A temetődomb oldalában ha kicsit később jövünk, sok szép virágot találhattunk volna, a tanösvény táblája alapján. Visszakanyarodtunk a horgásztó irányába, átmentünk a Kurjantó-Nagyszéktói-övcsatornán, majd a műutat keresztezve déli irányban mentünk tovább a sárga turista jelzésen.



Nemsokára homokosabb, buckás részhez érkeztünk, az út két oldalát sűrűn borította a homoki pimpó, de még alig találtunk kinyílt sárga virágot.





Megmásztuk a legnagyobbnak tűnő homokbuckát! Messze látni innen a hullámos, elszáradt fűvel borított tájra.




Tovább a száraz fűben, megcéloztunk egy dombot.




Majd átmentünk a csatornán és megnéztük a távolban látható fura objektumot. Mint kiderült, egy traktor gumikerék van ráerősítve egy faoszlopra, ami messziről kopjafának látszik.
 

A csatorna a hídnál, tele zsombékokkal, fűcsomókkal.



Azután még átvágtuk magunkat egy tocsogós bozótoson és visszaértünk a horgásztóhoz, még napnyugta előtt, kb 9 km-t barangoltunk a kunadacsi réteken.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Széki lile tanösvény, Dunatetétlen