2022. március 21., hétfő

Széki lile tanösvény, Dunatetétlen



A tanösvény Dunatetétlen külterületén található, a Böddi-széken, a Fülöpszállás és Dunatetétlen között húzódó szikesek déli részén, a Sós-éri csatorna mellett.


Az 52-es főútról a Kígyósi Csárda után kell letérni dél-nyugatnak azaz Dunatetétlen felé egy alsóbbrendű útra, kb 3,4 km után érünk a csatornához, ahol tábla jelzi a tanösvényt és parkolási lehetőség is van.

A tanösvény névadója a széki lile nevű madár, melynek utolsó jelentős hazai fészkelőterülete a Böddi-szék. Magyarországon 30-50 pár fészkelhet, melyből 10-15 fészek található itt. Természetesen nem láttuk őket!


A Böddi-szék jelentős vízi- és partimadár élőhely a Kárpát-medencében, több mint 700 hektáros területen fekszik, a Felső-Kiskunsági Szikes Tavak láncolatának délnyugati tagja.  Északról az 52. számú főút, keletről a Kiskunsági-főcsatorna, délről az 53. számú főút valamint az Akasztói horgász és halastavak, nyugatról pedig egy alsórendű műút határolja.

A Böddi-szék kiemelten értékes része az a mintegy 250 hektáros terület, mely valamikor egységes tómeder volt, amit annak idején kettévágtak a Duna-völgy középső szakaszának belvízrendezésére hivatott Sós-éri főcsatornával. Sajnos természetvédelmi szempontból ez nem bizonyult kedvezőnek, 60-70 év távlatából már látszódtak a negatív következmények: a csatorna akadályozta a természetes vízmozgást, megváltoztatta a szikes tó vízháztartását, szerves anyag feldúsulást okozott és a tó fokozatos feltöltődését eredményezte.


 
Az erősen változó vízállású területen a legeltetést követően gazdag madárvilág alakult ki. A területen eddig 145 madárfajt regisztráltak, ebből 52 itt fészkelő. Védett és fokozottan védett fészkelő madárfajok a Böddi-széken: nyári lúd, túzok, széki lile, bíbic, gulipán, piroslábú cankó, ugartyúk, szalakóta, gyurgyalag, fehér gólya, vörösvércse, kékvércse, egerészölyv, barna réti héja, bölömbika, gólyatöcs. Vonuláskor a Böbbi-szék igen jelentős szerepet tölt be mint pihenő- és táplálkozóhely a partimadarak és lúdfélék számára.


Sós-éri csatorna

A tanösvény 3 km hosszan halad a csatorna egyik partján, majd egy hídon átkelve visszatérhetünk a csatorna másik oldalán, így lesz 6 km hosszú. Ez unalmasnak tűnhet, de valójában nagyon változatos tájon haladtunk és el is feledkeztünk az útvonal egyenességéről! 




A hídon átkelve a vízen túl egy másik tanösvény kilátói és egy állattartó telep látható. Kb 1 km múlva pedig a Bauer kastély melletti kilátó is látható a tó másik partján. (Az a tanösvény a csatornától északra halad, az 52-es főútról való leforduló után kb 900 m-re kell balra fordulni egy erdő mellett.)






Hatalmas szikes tavak, nádasokkal , apró szigetekkel megtörve és rengeteg vízi madár szolgált látnivalóul. Március közepén még nem éledt a vegetáció (és nagy szárazság is volt), annál aktívabbak voltak a madarak! 








A barna és a sárga minden árnyalata váltakozott az ég, a szikes tavak és a csatorna kékjével, időnként a rikítóan fehér szikfoltokkal.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Széki lile tanösvény, Dunatetétlen