2021. november 22., hétfő

Körtúra a Kecskeméti Arborétumtól a hetényi Árpád-kori templomromhoz

 Kecskemét nyugati szélénél található arborétumtól indul a Mária út, ezen haladtunk a Hetényegyháza határában található Árpád-kori templomromig.


A turistaút viszonylag jól jelölt útvonala (fakó zöld L alakú jelölés) először keresztülvág a Kápolna réten, amely helyi védettséggel bír. Mi átmentünk a Csukás-éri csatornán és itt haladtunk végig a csatorna mellett észak-nyugati irányban.




 Kezdetben hatalmas nyárfák mentén, majd ezüstfa bokrok szegélyezték a csatornát, végül nádas mellett haladtunk. Villanypásztorral elkerített legelőnél kellett balra fordulni a hetényi zártkerti övezet felé, itt földúton kanyarogtunk (sok a kutya és egyéb állat, szerencsére kerítésen belül) míg végül a vasút és a műút mellett haladva átmentünk az M5 autópálya alatt.


Az autópálya után jobbra, azaz északnak fordultunk és a pálya mellett haladtunk hosszan. Ez a szakasz nem túl látványos, az épülő M5 - hetényi bekötő út csonkjánál tér rá az út a történelmi Nyíri útra, ezen haladtunk rövid ideig  szántók és kökénybokrok között. (Már kikelt az őszi gabona vetés!) 



Lassan feltűnik a templomrom fás ligetes kis dombja is a szántók között. Szépen rendben van tartva, padok, asztalok, szemetes, tájékoztató táblák vannak. Számunkra érdekes volt, hogy csak az 1980-as évek elején tárták fel a templomot. Az itt álló Árpád-kori település a tatárjáráskor elpusztult, csak a néphagyomány őrizte emlékét.



A romtól nem követtük a nyugatnak tartó Mária utat, hanem észak felé mentünk, hogy rácsatlakozzunk a zöld turistajelzésre, amin vissza lehet térni az arborétumhoz. Egy legelőn, majd egy kukorica tarlón vágtunk át.


Kiérve a zöld jelzésű útra visszafordultunk a város felé. Először az M5 autópálya felett mentünk át, majd a 445-ös elkerülő utat kereszteztük. Itt betonúton haladtunk kis ideig a Máriahegy déli szélénél.

Erről délre fordultunk és szántók között haladva újból rátértünk a történelmi Nyíri útra. Sokan sétálnak erre, főleg kutyával, a város kedvelt kutyafuttató helye.

Napnyugtára értünk az arborétum nyugati széléhez.


12,6 km-t gyalogoltunk november vége felé gyönyörű napsütésben, a túra elején még a kabát is lekerült rólunk a 15-16 fokos melegben. Nem mondanám különösen szépnek ezt az útvonalat, ilyen Kecskemét nyugati határa. Pár kilométerrel lehet növelni az útvonalon, ha a romnál nyugat felé tartó utat követjük és úgy térünk északnak a zöld jelzésre. A turistautak.hu jól jelzi ezt az útvonalat.


Nyáron itt is több a látnivaló, a koszakronikak.blogspot.com -on egy még hosszabb útvonal olvasható, nézegethető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Széki lile tanösvény, Dunatetétlen